en tur på hea

I flera år har vi pratat om att gå till den där turkosa pölen som finns på Hea i Brattfors. Men det blir aldrig av. Men sen i går kännde jag efter nästan två veckors försiktiga rörelser att nu får det vara nog, ut på Hea, det är slätt att gå där och lite upp och ner, det måste jag väl för f.. klara.
Sagt och gjort och här är lite resultat av den turen.
 
Här kommer jag kopiera in fakta för denna turkosa dödis pöl som det var så fantastiskt att äntligen hitta.Måste dit och ta fler foton men då måste det bli senare på dagen så solen skiner på pölen bättre.
 
Groparna är kraterliknande fördjupningar efter isberg som legat inbäddade i sanden. Ordet ”dödis” kommer av att isberget fastnat i bottnen och inte kan röra sig, till skillnad mot inlandsisen som hela tiden rörde sig som en stor massa och därför kallas ”levande is”. De största och djupaste groparna har små sjöar. Sundstjärn har turkosfärgat vatten beroende på förekomsten av ett växtplankton i vattnet. Kring Alsterstjärnarna och västerut mot Sundstjärnen växer äldre tallskog.
 
 
Leif har också klättrat ner för att titta hur det ser ut på nära håll.
 
Här en bild på fallna ttröd som ligger i vattnet, nästa gång ska jag gå runt och se vart man kan få bästa fotot. näsat gång? om 10 år eller?
 
Babbi på långpromenad, vi gick förbi garaget och över vägen ut på gärdet, bra jobbat Babbi ;)
 
Bara man kom över vägen så kunde man snicisnocka en långstund.
1 Pia Lundberg:

skriven

Den gröna 'pölen' är otroligt fascinerande. Du har fångat den väldigt fint på bild! Själv hittade jag ju den av ren slump. Hade dock 'grunnat' en del över vart detta naturfenomen kunde vara.
Inte ska det väl dröja 10 år innan nästa gång???!!! Vi får göra gemensam sak av detta och 'få till' en utflykt vid tillfälle (som inte ligger alltför avlägset i tid...)

Svar: Imorgon kanske? :)
Mia Björkfallet

2 Maddan:

skriven

Härliga bilder.❤
Har aldrig varit där själv, så vi kan hänga på, om i ska dit igen, typ om 10 år .
Vilken hurt-bulle den där Babbi är 😂😂😂

Svar: Klart vi ska gå dit om ni kommer. Häftigt som bara den, solen ska skina så man ser den härliga färgen ordentligt 👍🏼
Mia Björkfallet

3 Gunilla Kling:

skriven

Vilka fantastiskt fina foton du tar.
Men jösses vilken färg på vattnet....häftigt!!
kram Gunilla

Svar: Tack så mycket 😊. Ovanligt, verkligen med färgen på den lilla sjön. Kram tillbaka
Mia Björkfallet

Kommentera här: